...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#110 Navigációs elmélkedés
navigáció, gps, térkép, vélemény, elmélkedés2020 / Június


Online / offline térképolvasás, GPS, vagy "vakon"? - Egyike vagyok azon keveseknek, akik nem nagyon rajonganak az "okos" mobiltelefonokért. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy számomra nem nagyon van értelme, így szinte nem is használom. Jó dolog, hogy léteznek, nem is vagyok ellene, csak engem valahogy nem kapott el ez a láz, mint a többséget. Jóformán alig látható nálam ilyen eszköz. - Hát na. Oldschool arc vagyok.

Így talán nem is meglepő már, hogy én, amikor tájékozódom inkább térképet használok. (persze nem papír alapút, hehe) Otthon tanulmányozom a célpontig való eljutási lehetőségeket, mielőtt nekivágok egy újabb túrának. Netes térképek (google, bing, mapcat) segítségével nézem meg, hogy hol és merre kell mennem, hogy jó legyen. Sőt, az utcaképet is (google) néha meglesem, pl ha referenciapontokat keresek. Bár ez sem mindig mérvadó, mert azok lehetnek régebbi felvételek is. Vagy eleve nem is léteznek, mert kis forgalmú út, vagy mert földút, erdei út. Meg aztán GPS használatával bárki eljut bárhova. Így meg azért legalább benne van egy kis eltévedés lehetősége is. ^^ Amiben amúgy már volt is részem, bár az csak annyit takart, hogy perpillanat nem tudtam hol is vagyok pl egy nagyobb erdőn belül. Vagy hogy egy kanyarral többet fordultam valahol, mint kellett volna. De ezeket időben észre lehet venni, ha előtte néhány referenciapontot kijelölök a térképen (vagy a fejemben a térképen) az utam során, amihez képest tudom, hogy jó úton haladok vagy merre is járok. Bár ez pont egy erdőben elég nehéz is lehet. Olyan egyforma minden út és leágazás. Illetve ha visszafelé ugyanazon az úton haladok, fordított irányban megtévesztőek is lehetnek a dolgok, ha nem jegyeztem meg rendesen az utat. De ezért is jó ez. Van egy kis kaland is benne. :)

Azért, ha teljesen ismeretlen helyen lennék hirtelen a bringámmal és haza szeretnék jutni, akkor semmit nem érnék GPS nélkül. Bár azért kérdezősködhetnék is mint régen, hogy merre van x vagy y. :) Talán úgy... De akkor is max rendes autóúton. Meg belegondolva, eddig én nagyon messze tényleg nem mentem még a térségemből. (40 + Km) Talán ezért is elegendő úgy, ahogy én csinálom. A biztonság kedvéért azért néha elviszem a mobilt, amin van offline térkép. Pláne, ha tényleg majd valóban messzebbre indulok és ha sosem jártam még a környéken sem. De próbálom nem használni addig, ha tehetem.

"Vakon" is jó dolog bringázni. Vagy eleve így indulni neki, vagy pl letérni egy szokásos útról, ahol még nem jártam sose. Ez is izgalmas tud lenni. Illetve, ha egyszer már jártam egy számomra új helyen és ha legközelebb megyek arra, akkor már nagyjából tudom az utat segítség nélkül. Még akkor is, ha hónapok teltek el azóta. Hiszen nem a teljes utat kell megjegyeznem, csak néhány pontot, ahol le kell fordulni, stb. Pl még mindig tudom, hogy jutottam el Levelekre tavaly. Azóta se voltam arra, de idén újra felkeresem a tavat.

Picit azért másabb a tájékozódás így, mint autóval. Az autóúton minden ki van táblázva, csak menni kell előre és előbb utóbb lesz egy tábla. Igaz, ha egyáltalán nem vagyunk ismerősek a környéken, akkor ez se sokat segít. Biciklivel meg - főleg ahogy én közlekedem, eldugott földutakon, erdőkön át - másabb. Ezeket az utakat csak a közelben lakók, illetve mezőgazdasági gépek használják jóformán. Tábla sehol. Max 1-1 földút a végén kavicsossá változik, aztán meg rendes aszfalttá. (faluba beérés, stb) Van az a mondás, hogy minden út vezet valahova. És minden mellékút egy főbb útba csatlakozik bele előbb-utóbb. Szóval nagy gáz azért nincs.

Kapcsolódó bejegyzés: Terra incognita