...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
Include file. A teljes stilizált verzió @ bringablog.hu/index.php?year=2023
#173 Láncmosó folyadék (update)
tisztítás, láncmosás, update, infó, mi-a-helyzet2023 / Március
4 éve már annak, hogy megpróbáltam környezettudatosan láncot tisztítani. Akkor kb 5 évre saccoltam, hogy elegendő lesz a 500 ml mosófolyadékom. Ha így nézem, akkor most kellene az utolsó decinél járnom, ezzel szemben még ránézésre a felénél járok csak. Szóval nem rossz eredmény ez így. Pláne ebben a mai gazdasági helyzetben, amikor is mindennek felment az ára és bármit is pocsékolni luxusnak számít. Úgyhogy kb 4 évre még elegendő lesz a tisztító folyadékom. Juhé!

Egyébként nem mostam hetente a láncot, csak úgy random időközönként, amikor szükségesnek láttam éppen. Illetve a 2 ml-es adagot sem tudom, hogy tartottam-e. Azt is csak úgy érzésre adagoltam általában. De mindegy is, mert nem kell ennyire tudományosan megközelíteni a dolgot. Csak szimplán ésszerűen használom, ahogy kell és kész. (terepfüggő)

Kapcsolódó bejegyzés: Környezettudatosság
#172 Helyzetjelentés
hírek, helyzetjelentés, infó, mi történt2023 / Március


Tényleg igaz lett, hogy én bizony tavaszig rá se ülök már a bicajra. Ezáltal viszont olyan dologra lettem figyelmes, ami még sose volt nálam. Nevezetesen, hogy a falra akasztott bringámon por van. Mármint "szoba por". (mert egyébként kinti por az mindig van rajta). Szóval az ülés (khm, a nyereg!), a kormány és egyebeken látszik rendesen a benti por. Nos ez azért még sem annyira meglepő, mert itt most már lassan a 6 hónap is meglesz a bringán kivüli élményem.! :/ Az ez előtti években azért télen is bringáztam egy picit. Bár a 3 hónap szünet azért már volt máskor is.

Aztán a számítógépem is darabokban volt egy ideig. Ugyanis egy régi projektemet (ötletemet) valósítottam meg végre. (ez persze nagyon off-topik itt, de azért csak megemlítem. Itt egyébként egy belsőszerv átültetés történt egy új DIY házba. Amit meglepő módon vágódeszkákból mókoltam össze. ^^) Így sokkal kisebb és minimalistább lett az egész gép. - Kép róla itt.

Sajnos nagyon belustultam egyébként más téren is. :( Stílszerűen leeresztettem. A jó időt piszkosul várom már, mert ez így nagyon nem tetszik, ami van most nálam. De az akarás az végülis meg van természetesen, csak a tettek hiányoznak még. Ennek okait említettem már. (mostanában fáradtság, régebben egyéb teendők. Amiből végülis következik: időhiány a bringás dolgokra)

Csak hogy éreztessek pár dolgot, itt egy példa. Kb már fél éve van egy lassan eresztő defektem a kettes bicajomon és annyira "lusta" vagyok megszerelni, hogy inkább 2 naponta 100-at fújtatok bele a kis kézipumpámmal (ami kb 100 másodperc), mint hogy 1x egy 15-20 perc alatt kicseréljem a belsőt. :O Ez valahol nevetséges, de inkább már hatalmas lustaság.

De ahogy az idő enyhül, egyre inkább felkelek én is, és visszatérek a régi önmagamhoz. Mert eddig tényleg egy lusta macska voltam.
#171 Gumi-kérdés
külső, gumiköpeny, használat, csere, elmélkedés2023 / Január


Külső gumival való valós élettartam tapasztalatom nem sok van, vagy inkább szinte semmi, mert a kettes gépen is pl 25(!) éven át volt ugyanaz a gumiköpeny. És nemrég is csak azért cseréltem rajta, mert ellopták a komplett első kerekem. Így pótláskor hátra is vettem új gumit.

Szóval van egy pár 5 éves gumiköpenyem, ami hát valljuk be, azért már elég idősek(?), ha csupán csak az éveket nézem. Viszont, ha csak évi 2000 km-rel számolnék a vele legurult távot nézve, az meg már 10.000 km lenne minimum az 5 év alatt. És itt van hát a kérdés, hogy akkor most mi is van!? Cseréljem-e? Vagy nem-e? Mert a gyártók persze dobálóznak itt a több ezer kilométeres élettartammal, de azok mint tudjuk általában véve egy nagyon ideális adat lenne. Ezért utánanéztem, hogy az általam használt márkánál (schwalbe) mit is írnak. Az általános gumijuknál 2000-5000 km-ert írnak, a marathon jelzésűeknél meg 6000-12000 km van feltüntetve. A marathon plus-nál pedig több mint 10k km-t írnak. (Persze csak irányadó adatok ezek is) Ezek alapján én akkor az általános kategória lennék gondolom. Viszont, ha azt nézem, akkor jócskán túlteljesített, amit én használok. (smart sam, 2.6)

Más oldalak információit nézve pl 5000-8000 mérföldet is írnak cross-country kategóriánál. Tehát elég nagy a szórás, így ezeket az adatokat kb el is felejthetjük, mert úgy is a való élet mondja meg, hogy mikor csereérett egy gumi. - Ez a kopás dolog amúgy is ugye több dologtól függ, mint pl. a pilóta tömegétől, a guminyomástól, a hogyan (pl agresszívan) bicajozunktól, mennyi UV fényt kap (=tárolás), és a talaj típusától is. (+ egyéb tényezők még) Ami a nyomást illeti, nálam valahol a betonkemény és a hegymászósan alacsony között van. Pontos nyomás adatot nem tudok mondani, mert én érzésre (ujjakkal való osszenyomás, hehe) állapítom meg magamnak a megfelelő nyomást. De kb 2 bar körül lehet talán.

Ennyi év után nyilván már láthatóak az elhasználódás jelei (pl repedezett felület), de amúgy én még nem fogok szaladni ezt lecserélni az idén. Nekem nem tűnik vészesnek még a helyzet. Ami betudható annak is talán, hogy nem igazán durvulok a bringámmal és többet megyek földúton, mint aszfalton. (bár a különbség egyre inkább kevesebb, mert több túrám bicajúton és aszfalton történik javarészt) Jó, vannak kisebb repedések, futófelületi kopások (a hátsón ugye több valamivel), de kb ennyi. Úgy gondolom, hogy simán elbringázhatok még vele az idén vagy akár jövőre is. Ha pedig mégis lenne vele valami, szerintem ugyanilyet (vagy hasonlót) fogok venni újból.