...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#107 Városi bringautak
bringaút, bicikli, város, tekerés, fejlesztések2020 / Május


Néha szokott úgy alakulni, hogy nincs már idő elmennem egy messzebb útra (pl közeledik az eső/vihar, vagy más dolgom volt, vagy lesz, stb), de mégis azért még mennék bringázni. Illetve, hogy picit más "irányba" mennék, mint a megszokott. Ekkor jön a képbe a városi bringázás lehetősége. Azaz a városi bringautakon történő biciklizés. Nálam ez néha felfedezéssel is jár, mert keveset szoktam így bringázni. (a boltokba menetel és egyéb ügyek intézése az más tészta) Így vannak olyan városrészek, ahova nem is járok sűrűn (vagy szinte sose) és ezeken a helyeken néha "észreveszem", hogy idő közben lett bringaút is. Ezek inkább a külterületeken lévő bringautak: Mint pl a kertvárosi rész (egészen a LEGO-ig), borbánya (Tünde utcai bringaút, ez viszonylag új), vagy Sóstóhegy fele, illetve kifelé a városból a kórháztól (Kállói út, ez is elég új építés) egészen a Csárda utcáig, stb. Elég sok kilométert össze lehet szedni csak az ezeken való tekerések alatt is.

Azért nagyjából képben vagyok a városi bringautas fejlesztésekkel, ezért tudtam én ezekről, hogy lesznek és épülgetnek, csak éppen nem vitt arra utam sose, így én általában csak ilyenkor keveredem arrafelé, hogy meg is nézzem azokat, illetve hogy végig is guruljak rajtuk. Mindenesetre azért jó látni, hogy vannak ilyen fejlesztések is.

Ahogy most visszanézegettem a korábbi bringaút építéssel kapcsolatos híreket, illetve utánanéztem, hogy van-e valami, ami esetleg most épül bukkantam rá egy érdekes hírre. Bár nem új a dolog (csak nekem volt az) és nem is közvetlenül Nyíregyi fejlesztés, hanem Tokajhoz tartozó beruházás, de az tök mindegy. A lényeg a lényeg.
- Épülhet a kerékpárút a hegy körül
Tokaj konzorciumi vezetésével 1 milliárd 840 milliót nyertek a projektre

- Épülhet a kerékpárút (friss hír az ügyben)
És ez is új volt nekem, hogy létezik ilyen is:
- MK Kerékpárút nyilvántartás
- terkepem.hu
- merretekerjek.hu
Ez utóbbi két oldal akár hasznos is lehet majd még a közeljövőben. A hegy körüli út meg tulajdonképpen nem is értem miért nincs még kiépítve. Csodálkoztam is, hogy a Tarcalig vezető bringaút egy idő után el is fogy, és hogy azt mégis miért nem építették tovább, amikor épült (2016). Biztos van neki oka, de akkor a lényeg, hogy nem felejtették el, csak az majd később épül meg (azért ennek már 4 éve kérem szépen). Mindenesetre nincs más hátra, mint hogy türelmesen várunk és egyszer majd kész lesz talán.

Kapcsolódó bejegyzés: Kerékpárosbarát város