...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#105 Vigyázz a kutya hamis!
bringázás, kutya, támadás, kergetés, vélemény, tanácsok2020 / Május


Nem rég újból (kétszer is) megkergettek kutyák. Legutóbb két kutya is egyszerre. Egy viszonylag gyakran megtett útvonalamon, ahol eddig nem voltak ebek. Biztos most szabadon engedték őket, hogy "legeljenek", vagy akármi. Igazából már többször is volt ilyen és általában békén hagytak egy idő után. Meg én is az eset után pár perc múlva már el is felejtem a történteket általában. De most gondoltam megírom a véleményem erről is. Amivel szerintem nem leszek népszerű a kutyabarátok körében, de hát ez van. Egy dolog biztos, hogy alapjában véve se szeretem a kutyákat. Nincsen különösebb bajom velük amúgy, de én nem vagyok "kutyás" ember. Ők balra én jobbra. Ennyi. (amúgy macska szerető vagyok. ^^) Amikor kerítés mellett megyek el és már ugatva fut felém, már akkor baromira tudnak idegesíteni az ugató kutyák. Azt megértem, hogy nagyon sok függ az embertől, hogy milyen lesz a kutya maga. És ebből a szempontból inkább a gazdáját kellene szidni, hogy milyenné tette. Meg azt is megértem, hogy egy háznál a kutya a területét védi csak. De engem ez cseppet sem érdekelne, amikor egy vérengző, nagyobb testű "vadállat" kerget éppen. Legszívesebben úgy pofán rúgnám egy munkavédelmi cipővel, hogy lehet meggondolná, hogy nekem jöjjön-e még egyszer. Bár tudom, hogy a kutya pl pont csak még jobban jönne nekem fele ilyen esetben. Igazából ezt csak azért írtam le, hogy érzékeltessem, hogy mennyire utálom és gyűlölöm őket ilyenkor. És igen, felmegy az adrenalinom ilyen esetekben eléggé, hogy a szitkozódáson túl már-már tényleg odaba*snék neki valamivel. De egyelőre inkább csak rákapcsoltam és eliszkoltam tőlük. ^^ Természetesen kutya függő a dolog. Kistestű kutyák esetében sose aggódom, mert azok futni se tudnak gyorsan (biciklihez képest) és nagy veszélyt sem jelentenek. Ellenben a közepes és nagyobb testű kutyáknál már más a helyzet.

Neten utánanéztem, hogy van-e valami tanács ilyen esetekben. Mert tény, hogy nem sokat tudok a kutyákról. Sose érdekeltek, de talán nem árt, ha tudok 1-2 dolgot róluk. És hát jól tettem, mert volt is pár tipp, amiket ki is jegyzeteltem magamnak:

Alapvető igazság, hogy sok kutya a gyengéket és gyávákat kergeti meg. Illetve érzékelik, ha valaki fél tőlük.
Ha egy kutya elkezd kergetni minket, azonnal álljunk meg a bicajjal! Mutassuk meg, hogy nem félünk, állunk elébe a dolognak! Elvileg ő is meg fog hátrálni és távolról fog tovább ugatni. Így egy kis idő után lassan, de magabiztosan haladhatunk tovább a dolgunkra. Ha még így is jön felénk, akkor emeljük fel a bringa első kerekét és oldalra mozgatva mutassuk meg, hogy ki az úr itt! Kisebb testű kutyáknál határozottan oda is szólhatunk neki mélyebb hangon, hogy "takarodj!", stb.

Ha még mindig agresszívan közeledik felénk, akkor 3 dolgot tehetünk:
1. Adjuk meg magunkat!
- Ööööö... Micsoda? o.O - Üljünk le, vagy guggoljunk le, hogy a kutya nagyobbnak érezze magát! Ne törődjünk vele, ne nézzük őt folyamatosan! Hallgassunk zenét (fülessel) közben ha tehetjük, ami által lenyugszunk és ezt a kutya is megérezheti. Hagyjuk, hogy érezze, hogy behódoltunk neki! Engedjük, hogy szagoljon meg minket! Egy pár perc után lassan álljunk fel és kezdjünk el a bicajunkkal sétálni. (Ne szálljunk rá a bicajra ilyenkor! Gyalogosan folytassuk egy darabig!)
2. Hívjunk segítséget!
A kutya gazdája hátha a közelben van. Vagy esetleg bárki más, aki tud segíteni.
3. Készüljünk fel a harcra!
A kutyák a végtagokat szeretik leginkább megtámadni, de védjük a nyakunkat is! Ne hagyjuk könnyen magunkat, mert ha elkap, lehet bepánikolunk! Ilyenkor jól jön egy gázspray a harcban. Vannak direkt kutyák ellen lévő típusok is. A kutya szemét és orrát támadjuk, így időt nyerhetünk, hogy elmenekülhessünk tőle végső esetben! Ha esetleg találunk egy ágat, vagy fadarabot, használjuk fegyverként! De ne üssünk vele, hanem mutassunk, fenyegessünk vele, hogy megtesszük, ha kell! (akár a kis pumpánk is jó erre a célra, ha nincsen más) Ne hagyjuk, hogy sarokba szorítson! Folyamatosan mozogjunk! Sose ijesszük meg a kutyát és fussunk el! Soha ne fordítsunk neki hátat! A farkát hagyjuk békén, mert az még vadabbá teszi, ha azt támadjuk! Ha nagyon meg akarjuk fogni, akkor a nyak hátsó részét célozzuk meg! A kutya azt nem éri el sehogy. Ha a földre kerülünk végső esetben vegyük fel a magzatpózt és védjük a fejünket! Ugyanis a kutya ösztönében benne van, hogy halott állatot nem bánt tovább. Várjuk meg míg megun minket és tovább áll.

Ha elkezd minket kergetni egy kutya, lehet hogy a sebességünk miatt teszi. Vagy a nagyságunk miatt. Lassítsunk le, vagy ha ez nem elég, szálljunk le a bicajról és sétáljunk! Lehet csak a területébe csöppentünk bele és azért kerget, ugat. Lassan, de biztosan haladjunk tovább. Persze másik opciónak még a gyorsan eliszkolás is ott van, ha úgy érezzük, hogy az a jobb döntés. Szituációtól is függ, de akár meg is állhatunk, hadd szimatoljon meg minket. Ezt mindig magunknak kell eldönteni, hogy milyen kutyával is állunk szemben és milyen helyzetben is vagyunk. Alapjában véve ott kell rögtönöznünk megfelelő viselkedési formulákat. De sose féljünk! Felkészülve az ilyen esetekre vihetünk magunkkal olyan ételt is, amit esetleg odadobhatunk neki, jelezve hogy baráti a szándékunk. Konfrontálódáskor ne mozogjunk hirtelen! Legyünk nyugodtak, higgadtak!

- Kb ezeket találtam, amik nekem elég hasznosnak tűntek. És mélyen a fejembe is vésem ezeket. Bár a kutyának való behódolás (1. pont) azért elég merész egy tényleg mérges és vad kutyával szemben. Elég higgadtnak kell lenni ehhez szerintem. Szerencsére még komolyabb találkozásom nem volt velük. És nem is szeretném, hogy legyen. Talán ezen tanácsokkal meg is előzhetem a bajt, ha úgy adódna. De ne legyen úgy!