...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
Include file. A teljes stilizált verzió @ index.php?year=2021
{!} #Csapatépítés: Tagfelvétel :)
túra, bringázás, csapat, tagság, bővítés, jelentkezésKiemelt felhívás
Nem is olyan rég azon gondolkoztam, hogy szervezni kellene saját "bringatúrát". Mármint egy kisebb-nagyobb csapattal. Viszont ez nem is olyan egyszerű... Vagy mégis? Aztán végül ezt a gondolatot kicsit félretettem egyéb dolgok miatt. Aztán újra előjött a gondolat, de picit másabb szemszögből közelítettem meg. Inkább egy kis csapatot (3-4 fő) verbuválnék magam köré és lehetőleg folyamatosan mennénk majd tekerni / túrázni. Tehát a bringás haveri körömet bővíteném úgymond. ...

Ha érdekel, klikkre folytatódik!
#129 Helyzetjelentés: Fittségszint
fitness, edzés, erőnlét, felkészülés, szezon kezdet2021 / Március
A mostani télen elég keveset tekertem, így tavasszal valószínű, hogy sokkal jobban meg fogom érezni, hogy nekiállok az újbóli bringázásnak. Bár általában véve is igaz, hogy télen picit eltunyulhat az ember, ha keveset vagy semennyit se mozog. Hát most nálam ez lett. (Júniusban ki fogom tenni az éves adatokat, de egész télen kb 50 km-ert mentem csak. Azt is még decemberben.) Bár itthon házon belül azért edzegettem súlyzókkal és a saját testtömegemmel, de azért az nem ugyanaz. Másabb izmokat dolgoztat meg egy bringázás. És az állóképességhez meg azért kell egy folyamatos edzettségi szint. A tavaszi első távolabbi utamnál mindig megérzem, hogy még nem vagyok formában. Ezt általában az első fél órán belül érzem, hogy hamar kifáradok és olyan, mintha sose mentem volna még ennyit. Bár továbbhaladva ez az érzés elhalványul vagy elmúlhat. Később (pár héttel a szezon kezdet után) viszont már egyáltalán nincs ilyen érzésem. Kis túlzással kibírnék tekerni a világból is.

Sajnos ezen a télen még "úszógumit" is növesztettem, annyira nem csináltam "semmit". Sajnos a sok lom kaja is hozzájárult ehhez, amit felfaltam közben. :D Pedig nem szoktam nagyon lomokat enni, pláne, ha le se tudom mozogni. De hát na... idén picit több sikerült. (miért finomak a haszontalan kaják?) Bár nem vészes a poci, de engem zavar és idén mindenképpen célom annak megformálása is. Nem tudom mennyi akaraterőm, időm és energiám lesz, de ha tehetem nem csak bringázni fogok, hanem futni is. Egyébként is szoktam, bár keveset. Általában tavasszal és ősszel, hogy ne a nagy melegben tegyem. (ja meg mert amúgy nem is nagyon "szeretek". ^^ .. és különben is bringázom inkább.)

Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, de most mégis megígértem magamnak, hogy újra kevesebb szemetet fogok megenni. (pizza, chips, jégkrém és egyéb édes nasikra gondolok főképpen, mert ezekből vittem picit túlzásba). Egyébként eddig elég jól tudtam mértéket tartani, csak az utóbbi hónapokban hagytam el magam. Azt biztosra tudom, hogy olyan sose lesz, hogy nem eszek ilyesmiket. Ugyanis kellő mozgással kombinálva én mindig is tudtam tartani a tömegem. Nyáron ezzel nincs is semmi gond, mert mindig mozgok eleget. (Ebből a szempontból a munkám is jó, mert az részben fizikai.) De télen már nehézkesebb megoldani a kellő mozgásokat. Nem vagyok még annyira HARDCORE, hogy télen is annyit tekerjem a pedált, mint nyáron. (szerintem nem is leszek sose annyira)

Régebben írtam a szobabicikliről, hogy kell-e az nekem, vagy nem. Hát most azért lehet, hogy jó lett volna... bááááár az igazat megvallva, a sok plusz munka is közbeszólt a mostani télen, tehát időm és energiám sem lett volna rá, hogy még azon is fárasszam magam. Bár tudom, hogy ez az akaraterőn és hozzáálláson is múlik.

A fittségszintemet amúgy most kb 30%-ra tenném, de ahogy tavaszodik én is egyre élénkebb leszek és lassan helyre teszem magam. Azért szerintem többségünknek már nem csak a COVID okozta korlátozásokból van elege, hanem a télből is. Gondolom mindenki menne már kifele a jó időbe. :)
#128 Ivóvíz-lelőhelyek
túrázás, h2o, ivóvíz, utánpótlás, lelőhelyek, közkút2021 / Január


Mi bringások víz nélkül nem sokra megyünk, viszont annyit meg sose tudunk elvinni magunkkal, hogy végig elég legyen. Habár beszaladhatunk mi a boltba is venni valami folyadékot (ha útba esik éppen egy üzlet), de van egy sokkal egyszerűbb megoldás a vízutánpótlásra. Az ingyen víz. :-)

Szomjas vagy? Közkutak.hu - közkút, kút, ivóvíz, csap, csapvíz, nyomóskút, víz. Mert a víz az Úr :)

Még tavaly volt egy olyan ötletem, hogy itt a térségemben összeírom, illetve térképen megjelölöm, hogy hol lehet ingyenesen vizet vételezni. (leginkább a kék közkutakra, nyomós kutakra gondolok, ahol egy biciklis túrázó megállhat vízért). Kvázi egy kúttérképet akartam létrehozni. Ez az ötletem már kb egy éve megvolt, de egyelőre még semmit nem haladtam az ügyben. Végül az egyik téli napon rákerestem, hogy mégis mi a helyzet és meglepetésemre kiderült, hogy LÉTEZIK ilyen térkép. Nocsak! A fene se gondolta volna, hogy ilyen is van már. (bár igazából mi nincsen az interneten?) Az oldal, vagyis az adatbázis közösségi alapon működik, tehát mi, a felhasználók írhatjuk meg, hogy ki merre talált ilyen vízlelő helyeket. Szuper! Akkor ez is kipipálva. Vagyis a hiányzó lelőhelyeket azért még be lehet küldözgetni az oldalra. - Ami engem illet, a többször végigment útvonalaimon már azért kb tudom, hogy hol is vannak ezek, a többi (ismeretlen) kút lelőhelye meg majd az évek alatt berögzül úgy is. Mindenesetre mivel én még erről nem tudtam és akár tényleg hasznos is lehet, ezért gondoltam, hogy megemlítem itt.

És mi ez az oldal? Térkép alapon Magyarország települései (pl. Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs, Eger, Győr, Sopron) és az ott fellelhető összes* közkút, ivókút, ivócsap, kulacs újratöltési (refill) lehetőség, és minden egyéb vízvételi lehetőség. *A cél az összes közkút/ivókút/ivócsap megjelenítése, de ehhez szükség van a ti segítségetekre is, hiszen mi csak páran vagyunk. Minél több az aktív ember, annál inkább naprakészebb és pontosabb lesz a térkép. Minden szerkesztést köszönünk szépen.

Az oldalon a felsorolt kutakra klikkelve megnézhetjük az utcatérképen is magát a kutat. Ezt Google map-en vagy az openstreetmap-en tehetjük meg. Még a "nem iható" állapot is jelezve van egyes kutaknál. - Íme akkor a térképes adatbázis: kozkutak.hu

Kapcsolódó bejegyzés: Folyadékutánpótlás
#127 Térségi bringautak
túra, tervek, információ, fejlesztések, kerékpárút, 2021, új év2021 / Január
Sokáig nem foglalkoztatott, hogy most van-e, vagy nincs bringaút és pláne, hogy merre. Aztán ténylegesen elkezdtem túrázni és egy idő után már másképpen álltam a témához. Ugyanis, hogy minél messzebbre jussak, tényleg jó, hogy szeparált bringaúton is el lehet jutni bizonyos helyekre. Hiába jobban kedvelem a földutakat és erdős kerekezést, de úgy nem mindig tudok (terep) útvonalat a céljaimhoz. Pláne úgy, hogy már kinövöm a saját megyémet lassan.

Hírekben is egyre több bringaút fejlesztést olvasok és látok, hiszen nagy divat lett ez a kerékpárút építés. (nyilván csak az EU-s pályázatok miatt) Néhány újabb most így hirtelen a megyéből és a térségből:

- Biri és Balkány között (kész)
- Timár és Balsa között (talán már kész)
- Nagykálló és Napkor között (egyes részeken már készen van)
- Nyírbátor és Máriapócs között (2021-ben majd)

- Tokaj-Mád-Sárospatak vonal
- Tokaji hegyet megkerülő (20 km, 2022 év vége)

Meg aztán ismét van egy halom tervem (túrák) az idei évre, bár még tavalyról is maradt pár, amit be kell pótolnom. Lehet megint túlvállalom magam, de sebaj. Pl már majdnem el lehet jutni Debrecenig a Nyíregyháza-Nagykálló-Balkány-Nyíradony vonalon. Csak Balkány és Nyíradony között nincs még összeköttetés. Ha Debrecenig eljutok, onnan simán tovább tudnék menni Derecske-Berettyóújfalu-Szeghalom vonalon. Vagy Nagyvárad felé is. Vagy akár még tovább (Szeged, stb). Esetleg Nyíradonytól a másik irányba: Nyíradony-Nyírmihálydi-Nyírbogát-Nyírbátor-Nyírcsászári-Nyírmeggyes-Mátészalka ... egészen Csengerig. Sőt, valójában Szatmárnémetig tart a bringaút. Ez így összesen 130 Km lenne már. Ami oda-vissza azért nem piskóta. Nekem még fel kell nőnöm ehhez, mert ez így bizony 2 napos túra lenne. És ilyen távolságokat pláne nem mennék egyedül már. Na de amíg találok egy új tekerőtársat, addig vannak más útvonalak, amiket bejárok addig is.

Kapcsolódó bejegyzés: Városi bringautak