...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#125 Évértékelő
bringázás, távolság, napi rekord, maximum, adatok 20202020 / Október
Véget ért ismét egy bringás szezon. Bár a bringázás nem áll le végleg, de sokat már biztos nem fogok menni márciusig, így gondoltam itt az ideje egy kis "évértékelőhöz".

A tavaszi időjárás miatti gyenge kezdés után azért csak behoztam a lemaradást. Bár többet szerettem volna ettől is menni, de nem mindig jött össze az alkalom. Pl a munkám miatt általában csak a hétvégén tudok leginkább bicajozni. Főleg, ha sokat mennék. A 10-20 Km-eket még talán meg is oldom munka után, de csak akkor, ha nem utaztam el itthonról és nem vagyok fáradt hozzá. Szóval így én csak egy hétvégi bringás vagyok.

Még tavasszal kigondoltam, hogy mostantól minden évben próbálom túlszárnyalni az előző évi rekordjaimat. Mint pl a napi és havi maximum távolságok. Bár komolyabban még csak 2019-től kezdtem mérni a megtett távolságokat. (akkor a havi maximum távolságom 515 Km volt. És a napi maximumom pedig egy nem pontos, de kb 70-74 Km) Idén júniusban az esős napok ellenére végül mégis sikerült a tervezett 600 Km-t egy hónap alatt letekerni. (Sőt! Augusztusban is majdnem összejött a 600 km.) Az elképzelt 8 nap helyett (4 hétvége) végül 12 nap alatt jött össze a dolog, bár ez csak jó, hogy több alkalommal mentem végül, mint a szokásos havi 8 nap.

A napi rekordom 120 km lett. Ezt a maximum értéket kell jövőre megdöntenem. Illetve újakat is állítanom. (pl kihívás napja!) És persze nem elégszem meg azzal, hogy 1-2 kilométerrel szárnyaljam túl ezeket. Legalább tízzel illene, ha már csúcsokat döntögetek, de sokkal többel szeretném azért.

Nagyjából tudom, hogy ezekkel az adatokkal sehol sem vagyok még az igazán "profikhoz" képest. Vagyis outival nyilván sokkal többet szoktak menni, mint pl 100 Km. Egyes fórumokon is látom, hogy bőven 100 km feletti adatokat irkálnak néha. Én is simán tudnék ettől is többet menni egy-egy délután, ha nem lenne semmi más dolgom ezen kívül. Általában nem azért jövök haza a bringázásból idő előtt, mert már nem bírnék menni, hanem mert mást is szeretnék még aznap csinálni. Vagy mert éhes lettem és már nincs nálam étel. :) hehe... Így vagy úgy, de nekem is célom, hogy feszegessem a határaimat a távolságok megtételében is. Idővel talán azt is elérem, hogy még többet és többször tudok menni, mint a havi kb 8 alkalom. Meg amúgy hiába két bringám van, csak az egyikkel mérem a megtett távolságokat. De gondolkozom, hogy összesítve kellene mérnem, hiszen a másikkal is bringázom végülis. Meg belegondolva szinte csak azoknál jöhet akár 5-8000 km/év távolság szóba, akik napi szinten (munkába is, stb) biciklivel járnak. Nálam még csak 2000-3000 Km között mozog éves szinten a megtett távolság.

De úgy gondolom, hogy bőven tudok még hova fejlődni. Bár valójában nem hajt semmi és senki, ezért csak magamnak akarok ezzel bizonyítani. Jó érzés megtenni és átélni ezeket a dolgokat. A teljesítmény öröméért, meg csak "úgyból" is. :)

Kapcsolódó bejegyzés: Napi és havi rekord távolság