...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
Include file. A teljes stilizált verzió @ bringablog.hu/index.php?year=2022
#156 Céltalanul célba érve
tokaj, bringa piknik, borsod, bringázás, felfedezés, túra, erdőbénye2022 / Május


Megtörtént az idei Bringa Piknik is, amiről most különösebben nem is írnék. A cél (Tokaj, Fesztiválkatlan) után a saját utam felé vettem az irányt. A mostani célpontomnak ezúttal az Erdőbényei bányatavat szemeltem ki. Volt nekem már tervben ez, de csak most sikerült végleg ide is eljutnom. Vagyis csak egy pici "céltalan" bolyongás után. :) Történ ugyanis, hogy bár megnéztem előtte (még itthon), hogy merre is fogok menni, de az odafele vezető úton Szegilongnál nem volt kitáblázva a leforduló. Én meg persze mentem tovább. Furcsa is volt, hogy milyen sokat is kell (még) egyenesen mennem, de nem foglalkoztatott a dolog. Gondoltam majd később lesz letérő. Így végül addig-addig mentem, hogy végül Vámosújfalunál Tolcsva felé vettem az utam. (Erre felé - Tolcsva, Erdőbénye, Háromhuta - régebben munka miatt többször jártam, így tudtam, hogy innen is el lehet jutni Erdőbényébe és valamilyen szinten ismerem a járást is. Ezért nem is aggódtam túlságosan, de itt már világos volt, hogy kerülőutat mentem.) Ekkor viszont arra is gondoltam, hogy csak amolyan céltalan felfedezésnek veszem innentől ezt az utat, hogy az esetleges későbbi túráimon bírni fogom-e ezeket az itteni emelkedőket. (amúgy egy emelkedőn való felszenvedésem után visszafelé gurulva kb 45 km/h-ig még elővettem és rápillantottam az órára, aztán visszatettem a zsebembe, mert nem akartam "meghalni". (egy kézzel kormányoztam ekkor) :D Kb 50-et érhettem el a végére, mielőtt fékeztem volna.) Állat jó volt! :) Ugyanakkor biciklivel ez már nagyon gyorsnak érződik.

Aztán a tolcsvai Erdőbényei lefordulónál egy idő után visszafordultam, mert az emelkedőket a kb 70 km után már nehezen viseltem. ^^ Itt viszont még alkalmam volt befordulni egy "Irány a Rány" tábla késztetésére (kíváncsi voltam mi ez) egy kis tóhoz. Ez nem is tudom mi akart itt lenni (forrásvíz?), de meg lehet itt pihenni, stb. Itt a térképen meg is néztem, hogy hol is rontottam el a lefordulást. Visszafelé már nem volt nehéz az eredeti útvonal, mert érdekes módon ezen az oldalon (sávon) ott volt a letérést jelző tábla. Csak a másik irányban hiányzott. o.O Szóval egy kis kirándulás után végül csak az eredeti útvonalamhoz tértem vissza. De nem bántam a kitérőt, mert amúgy is többet fogok majd ezen a vidéken bringázni és felfedezni. "Irány a Rány" "Irány a Rány" "Irány a Rány" "Irány a Rány" "Irány a Rány" "Irány a Rány"

Igazából itt tovább is akartam még menni a fás legelőhöz is, de aztán mivel már kezdtem fáradt lenni a szeles nap miatt, így elvetettem a dolgot. (Ha jól rémlik ide azért eléggé emelkedőkkel tele az út is) Majd máskor megnézem, hogy meg tudom-e oldani. Mellesleg ezzel a plusz kerülővel új napi távolság rekordom is lett, mert így végül 143 Km-ert hoztam össze. (08.40-17.30-ig)

Sajnos a tóparthoz nem tudom, hogy hogyan lehet lemenni legálisan, így csak a magasból lettek képek készítve. Bár utólag a térképet megnézve talán egy susnyáson, erdős részen keresztül oda lehetne tévedni.- Képek itt
#155 Harangodi tó-körkép
nagykálló, harangod, bringázás, tó, felfedezés, lehetőségek2022 / Május
Egy picit offtopik ugyan, de mivel szívem ügye is a dolog és amúgy is figyelemmel tartom az ezzel kapcsolatban lévő híreket, így gondoltam ilyesmi is elfér itt a blogon. Már csak azért is, mert amúgy nagy lehetőség lenne a Tóban, illetve a környékén biciklis célpont szempontjából. De végre kezdik ezt észre is venni és egy ideje tenni is érte. (tervek legalábbis vannak már bringás szempontokból is)

Több éve már (2019 tavasz), hogy elkezdődött a Harangodi víztározó felújítása, ami igazából egy komplex tó rekonstruckió mellett egyéb beruházásokat is magában foglal majd. Én elsősorban a tó újrafeltöltését vártam már egy ideje. Ennek jártam most utána picit jobban. Ugyanis idén tavaszra már elvileg egybefüggő vízfelszínnek kellett volna lennie a tómederben. Ezzel ellentétben pl a Téka tábornál szinte nyoma sincs víznek. A kilátóból is csak pár pocsolya képződményt vettem észre annak nyomaként, hogy már tavaly októbertől elkezdődött a meder feltöltése vízzel. Persze ez betutható annak is, hogy a terület azért elég nagy és mind ez időbe tellik. Node ezzel a tempóval így akkor csak jövő tavaszra lesz végre rendesen víz a tóban...

Már voltam idén itt pár hónapja, hogy megnézzem mi a helyzet, de most ténylegesen körbe jártam a tavat, hogy tényleg lássak is már valami eredmény szerűséget. Víznek nyoma leginkább az autópálya melletti résznél van, illetve onnan picit még befele. De még nem egybefüggő ez sem, csak ilyen nagyobb tócsáknak mondanám. De legalább már itt tényleg látszik valami. :) (Amúgy egy zöld kerekes túra apropóján jöttem el szétnézni.)

Kapcsolódó anyagok:
youtube.com/watch?v=bpWDKh5rFEk
youtube.com/watch?v=W545KKnTuXA
youtube.com/watch?v=mzNvdYglaos

Kapcsolódó képek:Kapcsolódó bejegyzés: Megújúl a Harangodi-tározó
#154 Erőpróba, Borsod, Bringaút
erőpróba, bringázás, tarcal, teljesítmény, felfedezés, borsod2022 / Április


Ez a bejegyzés annak kapcsán jött létre, hogy cirka 2 hét alatt 2 db túra is lesz Borsodba. (Ami igazából hagyományként évről évre ismétlődik is) Az elsőnek (amin tulajdonképpen már túl is vagyunk) a célpontja a Tarcali Áldó Krisztus szobra volt. Ez a Zöld kerekesek erőpróbája, amit tavaly kihagytam ... és igazából most sem velük mentem, mert én csak kb 11 óra után tudtam elindulni a 9-órai csoportos indulás helyett. :/ A második természetesen a Bringa Piknik lesz május 14-én. Akárhányszor is lesz eme helyekre túra én mindig is menni fogok, ha tehetem. Viszont már (fejben) tervezgetem Borsod többi részébe is a túrákat. Nem ígérem, hogy az idén, de ami késik... Bár a miként megintcsak kérdéses, hiszen 1x1 lévén azért korlátozva vagyok mert ott igencsak vannak dimbek-dombok.

(És) Ha már végül elmentem egyedül Tarcalra (és utána Bodrogkersztúrra is), így alkalmam volt a Tokajt megkerülő (még épülő) bringaút megtekintésére is. Ha jól emlékszem idén tavaszra mondták, hogy kész lesz, de a képeket elnézve én ezt azért kétlem. (lásd képek lentebb!) Egy darabig kész van a még hiányzó Tarcali szakaszból, de a vasúti átjáró előtt több száz méterrel vége lesz. Bodrogkeresztúron pedig még egyáltalán nincs semmi. Még alap is csak egy kisebb szakasznál van. A tóbbi még csak homokos nyomvonal.

Egy biztos, hogy útvonalakból nincsen hiányom. Szabolcsban is szeretnék még több helyre eljutni. Még ha semmi látnivaló sincs egy-egy adott célpontomnál, akkor csak a tekerés és felfedezés (pl a bringautak állapota, milyensége, stb) öröméért. Iletve egyik célom, hogy biciklivel a lehető legtöbb nagyobb településre eljussak a saját megyémben. Csupán azért, hogy elmondhassam magamról, hogy "ez is megvolt".

Kapcsolódó képek:Kapcsolódó bejegyzés: Terra incognita
#153 Helyzetjelentés: Ébredezés
szezon, téli pihenő, tavasz, Helyzetjelentés, 20222022 / Április
... November közepe óta nem ültem a bringán. Cirka 4 hónapja. (a kettesen persze naponta stabilan ~5 Km megvolt)

Nehezen akart (nálam) beindulni a téli "punnyadás" utáni bringázás megkezdése és nem csak az elhúzódó hideg miatt, hanem én szinte majdnem minden hétvégén (néha vasárnap is) dolgoztam eddig ebben az évben. Így nem nagyon maradt idő semmi másra, csak a megérdemelt pihenésre. És itt most nem panaszkodni akartam, mert ez mind az én döntésem volt, hogy így őszig már nem nagyon akarok fusi/maszek munkát vállalni, hogy tudjak sokat tekerni. Tulajdonképpen ezért hanyagoltam az oldalt is. Így persze minden itteni(blogos) dolgom is elhalasztódott, amit esetleg beterveztem még a December-Március vonalra. Igaz ezek amúgy is maximum csak szerelések, illetve egyéb projektek lehettek volna.

De mivel már pikk-pakk Április lett valahogy (tyűű de megy az idő), így a megfelelő idő már adott, hogy újra nyeregben legyek. Vagyis legyünk! Már Március végén (igaz csak óvatosan) megkezdtem az első bemelegítő köröket, hogy a tényleges jó időben már lazán tudjak akár 100 km-eket is tekeregni.

És (dobpergés!) végre van hír a hátsó fékem problémájának megoldásáról is. Visszapörgettem a blogot és nem akartam elhinni, hogy már tavaly Áprilisban megírtam, hogy szarakszik a hátsó fék. OMG! Egy éven át egy fékkel nyomtam?!! ehh :D Hát na. Kemény vagyok bazze!. Amúgy egyelőre csak annyira haladtam előre vele, hogy tesztjelleggel van egy ideiglenes fékem. Sajnos még pár hetet kell várnom, míg megjön a végleges fékkarom. Utána minden olyan lesz, mint régen. Remélhetőleg ilyen probléma nem fog előjönni a jövőben! (Eddig úgy néz ki, hogy tényleg a fékkarban ment tönkre valami, mert a kölcsön cuccal minden működik rendesen.)

Úgyhogy a szezon elkezdődött végre. A zöldkerekesek is már megkezdték a túrákat nyomatni. Az elsőt már ki is hagytam idén. :/ A többit már nem szeretném. Szerencsére lesznek idén felfedezni valók. (Új Tokaj-Tarcal bringaút szakasz, Új Nagykálló-Napkor bringaút szakasz, újra van víz a Harangodi tóban, és még egyéb új bringaút szakaszok, amik megépültek mostanában.

Úgy hogy nincs más hátra, mint előre. Vagy inkább: A bicikli előre megy, nem hátra! (ehh ^^)
#152 Miért nincs (több) videózás?
bringázás, videózás, kamera, youtube2022 / Január
Régebben csinálgattam videókat is - bár leginkább zenéseket - de aztán az a tevékenységem abbamaradt különböző okok miatt. Az egyik ok, hogy ez a kamerám nem valami túl jó. (igaz a kedvem is alább hagyott egy idő múlva, meg az a fránya idő, amiből sosincs elég, stb) Sem minőségben (bitrate, esti felvételre alkalmatlan, stb), sem formafaktorban sem. (bár kb ugyanúgy néz ki az összes akciókamera.) De talán a fő ok, hogy nehéz vele úgy videózni, hogy ne rázkódjon a kép. Ugyanis semmilyen software-es rázkódás-csillapítás nincsen benne. Utólag is lehetne vele mókolni, de azt kihagynám megfelelő hardwarek nélkül. Pláne, hogy abban sem bízom, hogy elfogadható lenne számomra. Bár nem tudom mára ez milyen fejlődést ért el, de régen kifejezetten utáltam az ilyen videókat nézni. Nagyon fura volt nekem az ide-oda billenő (warping) kép. Persze lehetne venni valami gimbal szerű mechanikai stabilizálót, de akkor megint ott vagyok, hogy azzal együtt egy "órmótlan" valamit kellene valahova felszerelnem. Szóval nem egyszerű ez, hogy normális videókat készítsek akár a túráimról is. (pedig már tervben van egy ideje)

Nekem az ideális az lenne, ha valamilyen kisméretű és lapos kamera létezne, amit esetleg egy mellkasövre (vagy hátitáska övére) tudnék tenni. Vagy, ha simán a baseball sapkámra is rá lehetne tenni, mert olyan pici méretű lenne. (pl külső akkus lenne ebből a szempontból a jó) És persze szolid kinézettel. Van ilyen? Ráadásul amivel nem lenne gond a rázkódó kép sem. ^^ - Hát na! Ez van kéremszépen. Nagyok az igényeim. (minőségben annyira nem nagy, mert elég a fullHD felbontás nekem. Nagy látószög sem érdekel annyira. Viszont jó szenzor lényeges lenne, hogy este is frankó videókat lehessen vele készíteni.) Pluszban nehezíti a dolgokat, hogy nagy összegeket meg igazából nem akarok erre áldozni. A meglévőmmel talán még valamit összehozok azért a jövőben. (mert van egy poénos ötletem, amit kb 5 éve akartam megcsinálni és nem nyugszom, amíg el nem készítem egyszer. ^^) De ezen kívül is talán újra előveszem még 1-1 túránál. Bár nem rég elővettem és kiderült, hogy az akkuja elég hamar veszít a töltésből, így úgy néz ki, hogy ahhoz is hozzá kell majd nyúlnom.
#151 CSM: Lámpa építés, 4. rész
lámpa, fények, világítás, építés, csináldmagad2022 / Január
Kicsit mókoltam az első lámpámmal is pár (5-6) hete. Most egyelőre csak külalakban és rögzítésben, mert nem voltam megelégedve az előző verzió kormányra való felfogatásával. A korábbi lámpa 1-1 kisebb mágnessel rögzült két kormánybilincsre. Tehát ha levettem a lámpát nappal, akkor a kormányon ott maradtak ezek a műanyag bilincsek. Ezen változtattam most. Na meg magán a lámpa "testén" is csiszoltam picit. Továbbra is maradok a mágneses rögzítésnél, hiszen pikk-pakk megvan a fel- és leszerelés. Csak éppen most a stucni kormány rögzítő 4 csavarjára rögzül az egész szerkezet. (vagyis még most csak a felső kettőre és nagyobb/erősebb mágnesekkel.)

Egyelőre ez sem végleges verzió, azért ez erősen látszik is. A végső tervek megvannak a fejemben már, csak nem tudom még abban a formában kivitelezni. Nyilván ez a rajz is csak egy nagyon alap vázat mutat. Bárhogyan is fog kinézni végül (egy darab alumínium tömbből munkálom meg, vagy esetleg több darabból, lesznek-e rajta hűtőbordák, vagy sem, 2 ledes marad-e vagy 1 lesz végül, stb), a lényege a rögzítés, amit kb így akarok. Már 2 db neodymium mágnes is elég jól megfogja, hát még majd 4 darab.

Egy a lényeg, hogy talán egyszer sikerül ezt így ebben a formában megvalósítani. És akkor jóság lesz. De ha nem is 100%-ban így, akkor valamelyest hasonló megoldás lesz, amit esetleg házilag meg tudok csinálni.

(Év végétől az új év elejéig amúgy valami gebasz volt a szerverrel, mert napokig nem tudtam semmilyen módon elérni az oldalt. Elvileg csak az én IP címemmel volt gond... Ehh. Na mindegy. Elvileg most már jó lesz.)

Képek: 02 - 03 - 04

Kapcsolódó bejegyzés: CSM: Lámpa építés, 3. rész