...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
Include file. A teljes stilizált verzió @ index.php?year=2015
#13 Kerékpár computer
kiegészítő, computer, mérés, km/h2015 / Október


Hirtelen ötletből vezérelve vettem egy kerékpár computert. Kíváncsi voltam, hogy mennyivel tudok menni és hogy mennyit megyek egy nap. Vagy akár egy hét / hónap alatt. Szóval adathiányom volt. Éppen ezért nem akartam drágát venni, de nagyon olcsót se, hogy azért nézzen is ki valahogy. Az egész amúgy úgy történt, hogy a decathlonban jártam éppen és ott nézegettem a bicajos kiegészítőket, amikor megláttam ezeket a kütyüket is. Gyakorlatilag ott döntöttem el, hogy veszek egyet, mert érdekelnek ezek az adatok amúgy.

B'Twin count 4-es órát vettem. Ez nézett ki a legnormálisabban ebben az árkategóriában. Külön tetszett, hogy a kormányszárra lett tervezve a formája. Most már csak az adatokat kell kielemeznem. :)
#12 Helyzetjelentés: Hangok
szerviz, hangok, megoldás2015 / Augusztus
Pár hete kattogó hangot hallok erősebb pedálozáskor. Eléggé idegesítő. Elkezdtem utána olvasgatni, de eléggé megtévesztő tud lenni egy-egy hang, hogy honnan is jöhet. Szóval meghúztam minden csavart, némelyiket meg is olajoztam, zsíroztam de csak nem akart megszűnni. Végül úgy döntöttem, hogy mivel vásárláskor adtak egy teljes körű karbantartást / szervizt is a bicajhoz, ideje igénybe vennem. Még pont beleesek az 1 évbe, amíg az él.

Elvittem hát az üzletbe, elmondtam a tüneteket és eljöttem. Pár nap múlva hívtak, hogy még nincs meg a hiba oka, tovább keresik. Gondoltam, oké. Kb 1 hét múlva hívtak megint, hogy még legyek türelemmel picit, mert mivel azóta se találták meg, hogy mitől kattog. Elmondták, hogy teljesen szétszedik a biciklit mert ilyennel még nem találkoztak. Kb 1.5 hétig nem volt ekkor már bicajom. Aztán egyik nap jött egy SMS, hogy kész a bicikli, mehetek érte. Amint tudtam mentem is érte, mert már nyár vége van és még akarok jókat tekerni. A boltban kérdeztem az eladót, hogy mi volt a baja, de csak annyit mondott, hogy teljesen szétszedték, mindent kipucoltak és újrakentek. Nagy valószínűséggel a váz középcsapágy meneténél lévő kosz, porszem okozta a kattogást. Elég érdekes eset volt. Nekik is, nekem is. De most már tudom, hogy 1-2 porszem a rossz helyen miket képes produkálni.
#11 A BRINGA matrica
design, matrica, dekoráció, egyedi, bringa2015 / Július


Akartam valami egyedi feliratot a bicajra. Sokat gondolkoztam, hogy mi legyen, de nem tudtam dönteni. Így ideiglenesen a BRINGA feliratot találtam ki. Picit poénos is, hogy egy bringára rá van írva, hogy ez bizony egy bringa. És tényleg! Ez BRINGA. :) - Amúgy azért is döntöttem a matricázás mellett, mert rengetegszer rá van írva a bicajra, hogy Merida. És kérdeztem magamban, hogy: de minek ennyiszer? Majd én írok oda valamit! És ugye a (kb)6 betű limitet betartva gondolkoztam szavakon, amiket odaírhatnék. ...hát így alakult ez ki.

Otthon megterveztem és utána elvittem egy dekorációval foglalkozó céghez, ahol kinyomtaták nekem méretre. Utána már csak ki kellett vágnom és fel kellett ragasztanom.

További képek: A kész matrica - A bicajon pedig így fest: Bringa matrica
#10 CSM: Világító kulacs
csináldmagad, hack, design, szépítgetés2015 / Június


A decathlonban lehet venni egy picike lámpát, ami fehéren és pirosan is villog. (VIOO Clip 300 USB) Vettem hát egyet és egy ideig használtam is mint első vagy hátsó lámpa. De aztán a fiókba került. Vészlámpának jó lesz, gondoltam. Aztán egyszer egyik este játszadoztam vele és valahogy az akkori zöld kulacsom közelébe került. Szép zöld lett tőle. Az ötlet innen jött, hogy mi lenne, ha valahogy ráapplikálnám. A legideálisabb helye a kulacstartó alsó fülénél volt. A kulacstartó egy kis reszelésébe került csak, hogy a lámpa "csatja" felcsatolható legyen a tartóra különösebb feszülés nélkül. ...és már kész is az egész pofás kis hangulatvilágítás. Este egészen jól nézett ki. Néztek is nagyokat, amikor elmentem emberek mellett. :) Igazából nem sokáig használtam, mert nem szeretem, ha néznek/bámulnak. De egy ötletnek remek volt.

További képek: A kulacs 1 - A kulacs 2

Videó is van: https://www.youtube.com/watch?v=yFbjT1mCGR4
#09 Ami nem kell, az nem kell!
downgrade, bike, minimalizálás2015 / Május
Leszereltem a küllővédő tárcsát, illetve a lánctányérvédőt is. Nem kell az oda. A lánctányérvédő azért se kell, mert elöl a középső tányért használom csak mostanában. Magyarán a legnagyobb az megvédi a középsőt. Bár sziklás helyekre amúgy se megyek, hogy ez szükséges lenne. A küllővédő meg még hülyén is nézett ki, azért szereltem le. Pontosabban nem leszereltem, hanem roncsolva szedtem le, mert nem akartam leszedni a kazettákat. Szóval az utána egyből a kukában landolt.

Amúgy nem is tudtam, hogy mi annak a neve és minek az oda. A neten kellett utánajárnom, hogy elvileg a küllőt védi meg, ha a váltónk valamilyen gebasz folytán felváltana oda. De igazából a modern váltókkal ilyen probléma nem nagyon van már, ha az jól be van állítva.
#08 CSM: Kamera rögzítő
csináldmagad, hack, kamera, rögzítés2015 / Május


Szóval mint említettem, elkezdtem videózni. Van egy nagy látószögű kamerám, ami elég kicsi is, no de hova tegyem mégis? És hogyan? Ezek a kérdések fogalmazódtak meg bennem mielőtt elkezdtem "forgatni". No persze magamat ismerve nem tartott sokáig, amíg kiagyaltam a mit és hogyant. Íme pár ötlet.

Fejpánt:
Egy gumis pánt (nem tudom már honnan és miből van), amire ráraktam egy régi ócska fejlámpa tartó szerkezetét. Erre van rögzítve a kamera. Jelen esetben csak rágumizva, de ez is kellően szorítja. A pántot eléggé meg kellett feszíteni, hogy ne essen le / mozduljon el a fejemről a rázkódástól. Ez hosszú távon zavaró volt, de valamit valamiért.
Kormánybilincs:
Ez egy lámpa tartó vagy prizmatartó volt valamikor. Egész egyszerűen csak rácsavaroztam a kamerát. Na persze ezt is csak akkor lehet megoldani, ha van a kamerán állványrögzítő csavarnak helye. Ezen a kamerán volt ilyen.
Mellkaspánt:
Ezt teljes egészében én alkottam meg különböző pántokból, szalagokból és műanyagokból. A kamera megint csak gumival van felfogatva. Stabilan ott is maradt mindig. A kinézetre nem adtam sokat. Lehet nem valami szép, meg gagyi, de működik úgy ahogy.

Úgy voltam vele, hogy amatőr videósként teljesen felesleges pénzeket kiadnom ilyen-olyan kamera rögzítőkre, ha egyrészt én magam is meg tudom oldani, másrészt 1-2 év használat után úgy is megy a fiók aljára.

További képek: Fejpánt 1 - Fejpánt 2 - Kormánybilincs - Kormánybilincs 2
Mellkaspánt 1 - Mellkaspánt 2
#07 deviantRider
videózás, zene, zaj, száguldás2015 / Április


Tavasztól elkezdtem zenés-bicajos (jó, akkor ZAJOS! na!) videókat készíteni. Semmi különös, csak videóztam ahogy bicajozok itt-ott és zenét vágtam alá. Némelyiket persze sokszor meg kellett vágni, hogy passzoljon a zenéhez. Különösebben nem sok értelme van ezt ide betennem, mert nem hiszem hogy zeneileg bejönne az átlag embereknek, node mindegy. :) Bár vannak zene nélküli videóim is. randomRide
#06 Hátizsák, kulacs és kulacstartó
kiegészítő, hátizsák, táska, kulacs2015 / Március
Mivel megyek néha messzebbre is, kellett egy táska, amiben magammal viszem a szükséges cuccaimat. Olyat vettem, ami illett a bicajhoz színben. És a lényeg, hogy nem akartam nagyot. Amit vettem az szerintem pont jó méretű. Bemásolom a leírását, úgy egyszerűbb leírni milyen is valójában.

"Merida hátizsák (2014) kerékpározáshoz. Egy főrekesz, két oldalsó zseb, külön szerszámzseb, fényvisszaverő csíkokkal van ellátva és külön rendelhető hozzá 2 literes ivózsák, ami alapból nem tartozék. Mindösszesen 385 grammot nyom, 43x20x9 cm a mérete és 420D nylon/PVC anyagból készül. - Merida 2014-es model"

Aztán mivel nem ártana innivalót is vinni magammal a hosszabb utakra, így vettem egy fekete kulacstartót és egy zöld kulacsot is, hogy passzoljon a bicajhoz.

Kiegészítés:
Pár hónap után sikerült eltörni a kulacstartót az egyik oldalán. Vettem egy másikat, de pont ezért már egy olcsóbbat. Ennek pl már a feliratát is lesikáltam, hogy totál fekete legyen.

További képek: Hátizsák 1 - Hátizsák 2 - Kulacs - Kulacstartó 1 - Kulacstartó 2
#05 CSM: Világítás küllőre
poén, csináldmagad, hack, :)2015 / Január


A következő dolog nem komoly, csak egyik este unatkoztam. Történt ugyanis, hogy elromlott a háttérvilágításos billentyűzetem. Szokás szerint szétszedtem (mint ahogy sok mást is szoktam ilyenkor), hogy a használható dolgokat kiszedjem belőle. Ekkor poén szinten bevillant, hogy azokat a narancssárga LED-eket a bicaj küllőire is feltehetném. Különösebb szerelést sem igényelt. A LED-ek levágása után előkotortam a fiókból egy AAA elemtartót és gyorsan rá is forrasztottam a vezetékeket. Rárögzítettem az elemtartót az első agyra, a LED-eket meg a küllőre szigszalagoztam. 5 perc ha volt az egész. Természetesen még aznap leszedtem, hiszen magam sem gondoltam ezt komolyan. De legalább ide jó lesz feltenni. :)

További képek: Küllő lámpa 1 - Küllő lámpa 2 - Küllő lámpa 3
#04 Fényvisszaverő matrica
prizma, fényvisszaverő, matrica, biztonság2015 / január


A kezdet kezdetén még használtam a bicajhoz járó sárga küllőprizmákat, de nekem eleve nem tetszenek, szóval idáig tartott, hogy maradtak. Helyettük vettem inkább a felnire ragasztható fényvisszaverős matricát. Kis darabokban vannak és ezt kell körbe a felnire ragasztani. Oldalanként csak 4 egész darabot tettem fel. Már csak azért is 4-et, mert a felni eredeti matricáját meg akartam hagyni. Hogy az első felnin teljes kör legyen, vágtam vékonyabb csíkokat is, amit az eredeti matrica fölé ragasztottam.

Tudom, hogy nem szabályos így, de nem érdekelt. Látnak és kész. Ha akadékoskodik a rendőr, majd kimagyarázom. Eleve nem az a lényeg? - És igen, 150 kemény forint volt 8 csík. :)

További képek: Felnimatricák - Felragasztva