...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#77 Kerékpárosbarát város
Város, Vélemény, bringaút, közlekedés2019 / Május
Fail

Elég sok kerékpárút van már Nyíregyházán, illetve környékén. Elvileg több mint 60km és még épülgetnek hozzá. Ami persze jó, habár én inkább off-road szeretem és inkább arra bringázom. Nyilván kis szeletét eddig is használtam a bringautaknak, csak nem az volt a jellemző.

Én kb 2013-tól kísérem nagyobb figyelemmel a biciklis közlekedéssel kapcsolatos híreket a városban, mivel ekkor már tudtam, hogy új bicajt fogok venni. Illetve ekkor kezdődött egy újabb volumenű (2km) gyalog- és bicikliút építés Nyíregyházán, ahol is bekapcsolták Sóstót a biciklis hálózatba. Ez a Korányi Frigyes utcai kerékpárút egészen a Blaha Lujza sétányig elvisz. Eddig is volt kerékpár sáv a Sóstói úton, de ott azért mégis csak az autókkal megosztva lehetett csak használni. Illetve a "bátrabbak", akik nem félnek bemenni az erdőbe (defektek miatt), azon keresztül is eljuthattak Sóstóig. Ez előtt is voltak már kerékpárút építések a városban, csak én kevésbé foglalkoztam velük. Így az évek alatt lassan, de biztosan gyarapodtak a kerékpárosoknak szánt utak. Aztán egy sokkal nagyobb építés volt a Tokajig való bicikliút, (pár éve lett kész) illetve most Napkorig, illetve Nagykállóig látok megmozdulásokat, illetve kész részeket. A kállói úton is készülget valami, ahogy láttam. Illetve Nyírpazonyig is felújították az igencsak vacak állapotú és régi kerékpárutat nem régiben. Meg persze a nagyobb utak mellett a városban is készülgetnek kisebb szakaszok, amik eddig nem voltak. Vagy éppen a meglévők felújításai folynak. Pl tavaly a Korányin is felújították. Illetve ekkor csinálták meg Sóstóhegyig is a bekötő szakaszt. Bár tény, hogy ezek a bringautak kombináltak, tehát gyalog- és kerékpárutak egyben, de jobb a semmitől azért.

Aztán évente vannak különböző kerékpáros témájú rendezvények is. Mint pl a Michelin Bringafesztivál, vagy régebben volt pl Critical Mass is, de ez egy ideje már nincsen. Vagy most újabban van a BringaPiknik, BringaVáros és az Alleycat is. De évente van még pl az európai autómentes nap is, ahol szintén a bicajon van a fő hangsúly. Vagy a zöld kerék alapítvány rendszeresen szervez bringatúrákat is különböző helyekre. Illetve a helyi MTB csaptok is szerveznek több versenyt is. (Nyír MTB, ViniBike, TirpákCross, Robinson Kupa )

De igazából nem kell semmi ürügy, vagy apropó, hogy bicajozzunk egy jót. Ha valaki pl a belvárosból elbiciklizik Sóstóig és vissza, az már 12 km. És nem feltétlenül kell itt még abbahagyni. Sőt! És mivel Nyíregy nem egy Budapest színtű város, nem olyan vészes a városban való közlekedés se. Pláne így, hogy elég sok bringaút van már.