...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#59 Kulacstartó probléma
probléma, ötletelés, csináldmagad, megoldások2019 / Január
kulacs

Több féle kulacsot használtam már az évek során. Legutóbbi váltásom a zöld műanyag kulacsom egy alumínium kulacsra történő cseréje volt. (QUECHUA 0.75L alu) Ez még 2017-ben volt. Viszont egy már régebb óta jelen lévő probléma megoldásával kapcsolatosan előjött a téma ismét. A lényeg, hogy a sok használattól a kulacs anyaga, vagy festése lekopik ott, ahol a kulacstartóval érintkezik. Festéknél ez rosszabbul is néz ki. Az alu kulacsom pl eredetileg amúgy kék színű volt, de átfestettem zöldre. Sőt, már kétszer is, mert lekopott. Másodjára kapott egy lakk réteget is, de az se sokat segített. Végül is érthető, mert a napi legalább ötszöri ki- és becsúsztatása a kulacstartóba azért idővel ledörzsöl mindent. A régebbi, műanyag kulacsomon is meglátszott ez a kopás már, azt is cseréltem, de itt sokkal jobban észrevehető. És nem nagyon hiszem, hogy bármelyik kulacstartó fajta orvosolná ezt a problémát. Gyakorlatilag a tavasz-nyár időszak tesz be neki, mert ilyenkor tényleg sokat jár ki és be.

Tehát a kérdés: Hogy a francba oldjam meg, hogy ne kelljen pl évente új kulacs, vagy a mostanit mindig újrafestenem? Ime pár lehetséges megoldá erre a problémára.

a.) Ne használjam. Használjam inkább a hydration backpack-kemet.
b.) Valamilyen szövet anyaggal kellene ellátni a tartót. Bár a por miatt ezt is tisztítani kellene időnként.
c.) Úgy oldom meg a rögzítést, hogy valamilyen oldható kötéssel, pl szíjjal áttekerve rögzítem egy meghekkelt kulacstartó "alvázára". Amit persze minden egyes használat előtt, ki kellene kötni. (Menet közben ez kevésbé használható ötlet.)
d.) Venni egy 0.7 - 0.75 literes ásványvizet / üdítőt és annak a palackját használni. És ha már szétkopott, nem nagy tétel egy újat venni. Mellesleg használtam ezt a módszert is a neon zöld kulacs szétkopása után. Teljesen rendben van, csak nem lehet utólag színezni, mert a probléma újra csak meglenne. Az elérhető színes palackok pedig nem illenek a bicajhoz. Szóval maradna a színtelen verzió ebből.
e.) Egy már meglevő termék ötletéből (fabric cageless bottle, fidlock cageless water bottle vagy monkii cage) adódóan úgy csinálom meg a kulacstartó szerkezetet, hogy az a kulacson marad. Tehát a szerkezettel együtt rögzülne a vázra. Így nagyon jó lenne, mert nem lenne több ki- és becsúsztatás. Legalábbis nem a kulacson.
f.) Valamilyen palackvédő "táskát" nézni, amit rátenni a kulacsra vagy egy sima palackra és úgy bele a kulacstartóba, ha belefér persze. Vagy valahogy magát ezt a cuccot rögzíteni a vázra és csak belecsúsztatni a kulacsunkat. Vagy akármit, mert így már nem számít, hogy mi van benne. Sajnos magyarul nem tudom hogy nevezik ezt. De angolul bottle pouch. És vannak nekem való katonai színekben is. - Mondjuk lehet hülyén nézne ki így. Nem is tudom.
g.) Vagy lehetne egy nagy váztáskát tenni a nagy háromszögbe és abban bőven elfér a vízes palack is. Bár az meg mozogna ide-oda, ha nem rakom tele cuccokkal, vagy nem bélelem ki habszivaccsal. Meg lehet nem is tetszene az egész.
h.) Sz*rni bele. Úgy is koszos, mocskos a gépem mindig. :) - Nos igen, de a kopás az mégis csak más.

A számomra elképzelhető opciók: "a", "b", "d", és az "e" verzió lenne. Talán még az "f" is jó ötlet lenne. De a legjobb tényleg az "e" megoldás. Már csak meg kellene ezt oldani valahogy. Ha sikerül, majd beszámolok róla. Addig még marad a régi rendszer, mert inni viszont kell. - Érdekes módon, ahogy kopik a zöld festék, alatta egy világosabb zöld szín bukkan elő. Ezen jelenség magyarázata szerintem magában a festék összetevőiben keresendő. Mindenesetre érdekes.

További képek: Erősen kopott kulacs