...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#78 Helyzetjelentés: Váltó nélkül
helyzetjelentés, vélemény, információ2019 / Május
Tavaly Áprilisban kezdtem kísérletezni ezzel, szóval egy éve nyomom a pedált egysebességes(1x1) hajtással a bringámon és azt gondolom, hogy kellő tapasztalatot szereztem már ezen idő alatt, hogy most ezeket leírjam. Nagyon jól megvagyok vele, nem hiányzik a több sebesség az esetek 90%-ban. Itt jegyezném meg, hogy a csotrogányomat is egysebességes módban használtam már régóta. Talán eleve ott kezdtem el ezt az egészet még tudat alatt. Azóta már ez is ténylegesen single-speed lett. - De erről majd egyszer egy másik írásban...

Hegyen még nem próbáltam az igaz, de azon kívül mentem vele dombon, folyós homokban, sárban és mindenféle terepen problémák nélkül. Azt azért nem állítom, hogy bárhol elmegyek vele. Viszont számomra nem is hiányzik a váltás lehetősége. Azt már biztos említettem, hogy sokkal jobban tetszik így a bringa, mint váltóval. Egyszerűbb lett az egész. A hajtás rendszer tisztítása is megvan seperc alatt. Gyakorlatilag csak a lánccal kell foglalkoznom. Annak a tisztítása meg végül is nem változott. Volt ideje a láncnak is picit megnyúlni ezen időszak alatt azért. Márciusban meg lett mérve, akkor 0.25 és 0.50 között volt. Az még nem rossz egyáltalán. Bár már némelyik állásban ekkor is én "elég" lógósnak láttam a láncot. De ez a nem tökéletes lánckerekeknek tudható be leginkább. Vagy az alumínium lánctányér kopott már valamelyest, hiszen az a legpuhább anyag a rendszerben. Az egyedüli "negatívum" (a majdani láncnyúlásból adódó dolgokat leszámítva), hogy a láncot nem tudom úgy le- és feltenni a tisztítás után, mint eddig a váltó használatával. Most már ki kell vennem a hátsó kereket és csak úgy lehet a láncot levenni / feltenni. - Bár ezt is inkább csak kényelmi negatívumnak rovom fel. Az egy éves évfordulóra vettem amúgy egy új láncot, hogy majd forgásban használom, így mindig lesz egy készre kent láncom, amit csak felteszek és már gurulhatok is tovább. A régi láncom shimano 8s, az új pedig kmc 8s. Össze is hasonlítottam az egy éves láncomat (bal) az új lánccal (jobb). Szemmel láthatóan is minimális a nyúlás, így még használom ezt is, hiszen probléma még nincs vele. Illetve egy régebbi láncommal is összevetettem a nyúlást. Ebből az látszik, hogy amíg a váltós rendszerem használtam, sokkal jobban nyúlt meg a lánc. (pl az alig használt 10-es is!) Bár ennek mibenléte lehetséges, hogy anyagminőségre vezethető vissza.

Összegezve tehát a dolgokat egyáltalán nem bántam meg az átalakítást. Sőt! Ezt nekem találták ki. :-) Persze ettől már csak egy eleve SS vázas bringa lenne jobb. Vagy persze ellennék egy Trickstuff Exzentriker-rel is, de ennek az ára nem túl szimpatikus. Ennyit csak erre áldozni nem nagyon akarok. Ami inkább valószínűbb, hogy alkotok majd egy rugós láncfeszítőt előre. A teljesség kedvéért azért hegyen is kipróbálom majd, amint lehetőségem lesz rá.

Kapcsolódó bejegyzés: A Single-speed-ről általában - Single-speed krónika