...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#129 Helyzetjelentés: Fittségszint
fitness, edzés, erőnlét, felkészülés, szezon kezdet2021 / Március
Idén elég keveset tekertem télen, így a mostani tavasszal valószínű, hogy sokkal jobban meg fogom érezni, hogy nekiállok az újbóli bringázásnak. Bár általában véve is igaz, hogy télen picit eltunyulhat az ember, ha keveset vagy semennyit se mozog. Hát most nálam ez lett. (júniusban ki fogom tenni az éves adatokat, de egész télen kb 50 km-ert mentem) Bár itthon házon belül azért edzegettem súlyzókkal és a saját testtömegemmel, de azért az nem ugyanaz. Másabb izmokat dolgoztat meg egy bringázás. És az állóképességhez meg azért kell egy folyamatos edzettségi szint. A tavaszi első messzebbi utamnál mindig megérzem, hogy még nem vagyok formában. Ezt általában az első fél órán belül érzem, hogy hamar kifáradok és olyan, mintha sose csináltam volna még ezt. Bár továbbhaladva ez az érzés elhalványul vagy elmúlhat. Később (pár héttel a szezon kezdet után) viszont már egyáltalán nincs ilyen érzésem. Kis túlzással kibírnék tekerni a világból is. :)

Sajnos ezen a télen még "úszógumit" (hasi zsírpárna) is növesztettem, annyira nem csináltam "semmit". Sajnos a sok lom kaja is hozzájárult ehhez, amit felfaltam közben. :D Pedig nem szoktam nagyon lomokat enni. De hát na... idén picit több sikerült. (miért finomak a haszontalan kaják?) Bár nem vészes a poci, de engem zavar és idén mindenképpen célom annak megformálása is. Nem tudom mennyi akaraterőm, időm és energiám lesz, de ha tehetem nem csak bringázni fogok, hanem futni is. Egyébként is szoktam, bár keveset. Általában tavasszal és ősszel, hogy ne a nagy melegben tegyem. (ja meg mert amúgy nem is nagyon "szeretek". ^^ .. és különben is bringázom inkább.)

Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, de most valahol megígértem magamnak, hogy újra kevesebb szemetet fogok megenni. (pizza, chips, jégkrém és egyéb édes nasikra gondolok főképpen, mert ezekből vittem picit túlzásba). Egyébként eddig elég jól tudtam mértéket tartani, csak az utóbbi hónapokban hagytam el magam. Azt biztosra tudom, hogy olyan sose lesz, hogy nem eszek ilyesmiket. Ugyanis kellő mozgással kombinálva én mindig is tudtam tartani a tömegem. Nyáron ezzel nincs is semmi gond, mert mindig mozgok eleget. (Ebből a szempontból a munkám is jó, mert az részben fizikai.)

Régebben írtam a szobabicikliről, hogy kell-e az nekem, vagy nem. Hát most azért lehet, hogy jó lett volna... bááááár az igazat megvallva, a sok plusz munka is közbeszólt a mostani télen, tehát időm és energiám sem lett volna rá, hogy még azon is fárasszam magam. Bár tudom, hogy ez az akaraterőn is múlik.

A fittségszintemet amúgy most kb 30%-ra tenném, de ahogy tavaszodik én is egyre élénkebb leszek és lassan helyre teszem magam. Azért szerintem többségünknek már nem csak a COVID okozta korlátozásokból van elege, hanem a télből is. Gondolom mindenki menne már kifele a jó időbe. :)