...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#128 Ivóvíz-lelőhelyek
túrázás, h2o, ivóvíz, utánpótlás, lelőhelyek, közkút2021 / Január


Mi bringások víz nélkül nem sokra megyünk, viszont annyit meg sose tudunk elvinni magunkkal, hogy végig elég legyen. Habár beszaladhatunk mi a boltba is venni valami folyadékot (ha útba esik éppen egy üzlet), de van egy sokkal egyszerűbb megoldás a vízutánpótlásra. Az ingyen víz. :-)

Szomjas vagy? Közkutak.hu - közkút, kút, ivóvíz, csap, csapvíz, nyomóskút, víz. Mert a víz az Úr :)

Még tavaly volt egy olyan ötletem, hogy itt a térségemben összeírom, illetve térképen megjelölöm, hogy hol lehet ingyenesen vizet vételezni. (leginkább a kék közkutakra, nyomós kutakra gondolok, ahol egy biciklis túrázó megállhat vízért). Kvázi egy kúttérképet akartam létrehozni. Ez az ötletem már kb egy éve megvolt, de egyelőre még semmit nem haladtam az ügyben. Végül az egyik téli napon rákerestem, hogy mégis mi a helyzet és meglepetésemre kiderült, hogy LÉTEZIK ilyen térkép. Nocsak! A fene se gondolta volna, hogy ilyen is van már. (bár igazából mi nincsen az interneten?) Az oldal, vagyis az adatbázis közösségi alapon működik, tehát mi, a felhasználók írhatjuk meg, hogy ki merre talált ilyen vízlelő helyeket. Szuper! Akkor ez is kipipálva. Vagyis a hiányzó lelőhelyeket azért még be lehet küldözgetni az oldalra. - Ami engem illet, a többször végigment útvonalaimon már azért kb tudom, hogy hol is vannak ezek, a többi (ismeretlen) kút lelőhelye meg majd az évek alatt berögzül úgy is. Mindenesetre mivel én még erről nem tudtam és akár tényleg hasznos is lehet, ezért gondoltam, hogy megemlítem itt.

És mi ez az oldal? Térkép alapon Magyarország települései (pl. Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs, Eger, Győr, Sopron) és az ott fellelhető összes* közkút, ivókút, ivócsap, kulacs újratöltési (refill) lehetőség, és minden egyéb vízvételi lehetőség. *A cél az összes közkút/ivókút/ivócsap megjelenítése, de ehhez szükség van a ti segítségetekre is, hiszen mi csak páran vagyunk. Minél több az aktív ember, annál inkább naprakészebb és pontosabb lesz a térkép. Minden szerkesztést köszönünk szépen.

Az oldalon a felsorolt kutakra klikkelve megnézhetjük az utcatérképen is magát a kutat. Ezt Google map-en vagy az openstreetmap-en tehetjük meg. Még a "nem iható" állapot is jelezve van egyes kutaknál. - Íme akkor a térképes adatbázis: kozkutak.hu

Kapcsolódó bejegyzés: Folyadékutánpótlás