...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#31 CSM: Első lámpa
szerelés, ötlet, hack, csináldmagad2017 / Június


Engem mindig is foglalkoztatott, hogy a bicajomon olyan lámpám legyen, ami nem lóg nagyon ki, nem túl nagy és akár a bicaj szerves részét is képezheti. Tehát, hogy nem kell le- és felszerelnem. Nem mellesleg, hogy jól bele is passzoljon a bringám összképébe. Szóval designos. Sok félét használtam már én is. Sima villogótól kezdve a komolyabb lámpákig.

No de most egy városi, kis villogónak megfelelő házibarkács lámpáról írnék. Tehát ez csak annyi fényt ad, hogy látnak engem. A lámpa lényege, hogy a LED, az áramkör, elem és kapcsoló a kormányban van benne. A bicaj szerves része. :) Már egy ideje használom, de csak pár hónapja tökéletesítettem. A donor lámpa egy varta lipstick elemlámpa, ami egy darab AA-s elemmel működik. Ha jól emlékszem 19 Lumen a fényereje. Természetesen darabokra kellett szednem, hogy bele tudjam építeni a kormányomba. A kormány közepére fúrtam egy kis lyukat, amit tűreszelővel tágítottam a megfelelő méretűre. Amit a későbbiekben majd egy kis csiszolt műanyaggal tömtem be. (hogy szórtabb fénye legyen és ne is lehessen belátni a lyukon) Igen, meggyengítettem a kormányt. Tisztában vagyok vele.

A LED és elektronika (+ vezetékek) bejuttatása a kormányba picit trükkös volt, de megoldottam. (egy csavar és mágnes segítségével) A LED-et a helyére ragasztottam, az elemnek pedig egy lakkfilc testéből tartót készítettem és belehelyeztem a kormányba. Természetesen a LED driver és vezetékek betuszkolása után. Az elemtartó végében van egy mágnes is, ami fixen tartja az elemet a rázkódástól. Kivenni is csak egy másik mágnessel tudom. De az is kéznél van mindig a pót elemmel együtt. Nagy vonalakban ennyi az egész.

A lámpa kb 4 órát világít egy aksiról(AA, 2300mA). A pót elem(akku) pedig a kormány másik végében van, ha éppen kellene.

További képek: Az elemtartó - Akkuval - Kapcsoló kupak - Kupak és pótakku
Elemcsere - Bekapcsolva

Videó is van: Első lámpa