...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#03 Lámpa-körkép
teszt, világítás, információ, lámpák2014 / December


Télen ugye már hamar van sötét, de most elég jó az idő a tekerésekhez is. 10 fok felett van sokszor, pedig December van. Én azt vallom, hogy 10 fok felett már kellemes biciklizni. Sötétben viszont kell valami jó lámpa is, amivel láthatjuk is az utat, vagy ami azon van. Szóval gondoltam írok már valamit a lámpákról is. Már jó pár lámpát kipróbáltam bicajlámpának. Bár egyik se kifejezetten biciklire való, mert túlságosan fókuszált a fényük. (és vakítanak is, bár ez a senki földjén annyira nem zavar senkit) Párat bemutatok ezek közül. Persze a kis fényű villogókra most nem térek ki.

Fenix TK12 R5:
Ezt a lámpát még 2010-ben vettem és azóta használom.Eleinte csak EDC lámpaként. Szeretem (és a kedvencem is) mert kicsi, kompakt és habár csak 240 lument tud, mégis elegendő a vaksötétben is. Próbáltam már szétkapni, hogy moddoljam, de sajnos a fej része össze van ragasztva a testével. A próbálkozásom nyomai azóta is rajta vannak a lámpán. Ha sikerült volna szétszednem, már ebben is lett volna LED és driver csere és szórtabbá is tettem volna a fényét. Kár, hogy nem sikerült. Azóta az ilyen méretű lámpák kb 1000 lumen körül teljesítenek már. De venni meg nem akarok újat. Inkább majd építek sajátot. :-)
UltraFire C8:
Ezt direkt azért vettem, mert a Fenixet nem tudtam szétszedni. Ez jó kis moddolható lámpa, mert teljesen szét lehet kapni alkotó elemeire. Cseréltem is már benne LED-et és drivert is. Most körülbelül 500 lument tud. De ez is eléggé fókuszált fényű még. És mivel túl nagy is, nem ajánlatos biciklire tenni. Próbáltam, nem jött be. Túl bumszli a kormányon.
Noname Bike és fejlámpa:
Ezt külön a bicajra vettem és rá is moddoltam egy saját felfogatással. Használtam is vagy pár hónapot. Aztán leszereltem, mert nem tetszett a bringán. Túl "nagy" volt. Pedig volt mikrokapcsoló a kormányon és onnan vezéreltem a fokozatokat. Elég jó fénye is volt (XML U2 LED, kb 500 lument tud a driverével) és szórtabb fényű is mint az eddigiek. Bár még messze volt az ideális bicaj lámpáktól. Eleinte a kulacstartóra szereltem az akkupackot (4 x 18650), amit beletettem egy kis dobozkába. De aztán ez a későbbiekben hátra került a támvilla kis háromszögébe(?) egy jóval kisebb akkutartóba (2 x 18650). Ez a lámpa most munkalámpának van befogva. Bár annak is túl fókuszált, ezért lehet megint moddolva lesz valamikor. :-)

Sajnos csak a Fenix-ről van olyan képem, amin azt látni, hogy kb én mit látok vele teljes sötétben. A többi lámpa ettől erősebb lenne.

További képek: Összes lámpa - Összes elölnézet - Fenix TK12 - 1 - Fenix TK12 - 2
Noname 1 - Noname 2