...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
Include file. A teljes stilizált verzió @ bringablog.hu/index.php?year=2023
#177 Kilométer napló: Ötödik év
távolság, tekerés, bringázás, km, computer, adatok, 2022-20232023 / Június


Nem néz ki jól ez a grafikon, az biztos. - Nem szeretnék már panaszkodni, de nem tudom szó nélkül hagyni a dolgot na. (elég bosszantó ez, mert amúgy mennék kifelé a természetbe bringázni, ha csak tehetném)

2014-óta a legrosszabb évem ez az utolsó (2022-2023). Mindössze 1263 km-ert tekertem egy év alatt. A tavalyi majdnem 3000-hez képest pláne elég gyér. Gyakorlatilag majdnem 7 hónapot a falon volt a bringám. (októbertől május végéig) Az eddigi években már azért márciusban elkezdtem a tekergést, még ha akkor éppen csak-csak. De áprilisban már mindenképpen bringáztam többet is.

No de ezt hozta az élet. Kb 4 hónapom van még, hogy még jó időben tapossam a pedált. Aztán majd kiderül, mi lesz jövőre.

Kapcsolódó bejegyzés: Kilométer napló: Negyedik év
#176 Bringa Piknik 2023
bringa piknik, tekerés, tömeg, tokaj, rendezvény, 20232023 / Május
Az idei piknikes tekerést most nem használtam ugródeszkának, ahogy mostanában szoktam, mert gyakorlatilag előedzés nélkül vágtam neki ennek a kb 70+ km hosszúságú útnak. Ami már csak azért is érthető, mert 2-3 hétig valami (gyulladás) volt a felkarommal és vállammal, ami miatt szintén nem tudtam előtte kicsit felkészülni. Szerencsére a túráig megjavult annyira a dolog, hogy el tudtam végül menni. (bár még nem teljesen vagyok felépülve) Szóval előtte semennyit nem bringáztam. Ennek ellenére egész jól bírtam. Csak a szokásos kellemes fáradtság volt utólag. Az is igaz, hogy most is megálltunk többször pihenni és enni, inni. Az idei pikniken már három piknik pont is volt, ahol ezt megtehettük.

Bár nagyjából tudtam én, hogy megyek, de nem volt biztos a dolog. Olyannyira nem, hogy az előtte való napon este cseréltem még gumi belsőt, mert észrevettem, hogy a szelepnél ereszt bizonyos esetekben a kerék, én meg így nem akartam kockáztatni. Illetve a bicajt sem néztem át különösebben. Szóval elég ad hoc jelleggel indultam neki a pikniknek. Most pl a kis táskámat sem vittem magamal. Helyette minden vackomat az oldalzsebembe tuszkoltam bele. Ami igazából szinte csak kaja volt. Illetve a haverokkal is előtte este és másnap reggel(!) beszéltük meg, hogy ki jön. Így végül 5-en mentünk.

Egyébként ismét sokan voltunk és az időjárás is kegyes volt hozzánk. Főleg ha azt nézzük, hogy az előző napokon szinte végig esett.

Ami még különleges volt idén, az a Tokaj születésnapjára (950.) készült bringás alkotás, amit a Fesztiválkatlannál állítottak ki. Ehhez az alkotáshoz jómagam is küldtem pár bicajos alkatrészt, amiből meglepetésemre jópárat felismertem az alkotáson. :) Számszerint 6-ot is. Legalábbis szerintem azokat tőlem kapták.

A haza felé úton még megálltunk egy kisebb csapaton segíteni, mert egyikük defektet kapott. Nekik a biztonsági defektjavító spray-emmel tudtam (tudtunk) segíteni. :)

Nem nagyom fotózgattam, de azért: pár kép itt. - (tényleg szereznem kell egy normális fényképezőt!)

Egyéb képek: nyiregyhaza.hu - facebook - bringapiknik
#175 Közérdekű felajánlás
leselejtezés, lomkisöprés, piknik, installáció, tokaj2023 / Május


Az idén 950 éves Tokaj miatt a Bringa Piknik szervezői által megálmodott bringás installációhoz én is felajánlok pár régi és már nem használt alkatrészemet. Talán így újjáélednek egy másik formában. :)

Ezen alkatrészeim már amúgy is itt tengődnek évek óta, csak pakolgatom ide-oda őket. Árulgatni sincs már kedvem azért a pár ezer forintért. (mondjuk 1-2 értékesebb és jobb állapotban lévő alkatrészeim még mindig megtartom.)
#174 Na! ...akkor mondom!
kezdés, tavasz, akadozás, mi-a-helyzet, ez van2023 / Április
Ez a szezonkezdés tényleg nehezen indul be most nálam. Időjárás szempontjából is, meg egyéb okok miatt is. Például, hogy március elején valószínű, hogy rajtam is átment a COVID. (bő 1 héten keresztül kínzott) Nem tudom biztosra, hogy az volt-e, de ilyen érzésben még csak 1x volt eddigi életemben részem, amikor a H1N1 vagy valami hasonló járvány volt. Ezért gyanítom, hogy most az lehetett. (Habár a környezetemben már elég sokan régebben átestek rajta, én eddig megúsztam.)

Aztán kb egy hónapra rá (Április elején) ismét ugyanaz a lemez, csak pár előzően meglévő tünet nélkül már. Ekkor szerencsére a 3. nap után szinte semmi bajom nem volt már, de utána az időjárás nem engedte, hogy bringára üljek.

Tehát a bringás élmények is akadozva jönnek. Pl a Zöldkerekesek által szervezett visszamondott túrá(ka)t is lehetne említeni. (időjárás miatt) - Aztán itt vagyok én, aki szintén nehezen indul be. Ugyanis most így április végére megint bajom lett. Most éppen a felkarom és a vállammal van valami, úgyhogy a bringázás (is) egy ideig kilőve. :/ (Egyelőre korlátozott mozgás és gyógyszer nélkül állandóan fájó felkar környéke a panasz) Pedig nyakunkon május 20 is, ami az idei Bringa Piknik dátuma. Az ezen való részvétel pedig alapvetés lenne. Meg majd jönnek a szokásos és egyéb túrák, amiken igen csak illik szintén ott lennem, ha már bringás vagyok, vagy mifene. :) (Még ha nem is mindegyiknél.) - De ugye most ezek is kérdésesek maradnak számomra, amíg rendbe nem jövök. Amúgy külön érdekesség, hogy mindhárom lerobbanásomkor hosszú hétvége is volt. Szóval abszolút nem tudtam semmit csinálni. Pedig most is elég jó bringás idő van, de én meg kénytelen vagyok itthon lenni és pihenni.

Oszt', hogy milyen is lesz ez az év(ad), megjósolni sem akarom már. Kb visszatérek most (óvatosságból) ahhoz a szemlélethez, hogy "majd megyek, oszt' lesz valami". Első bringás éveimben nem nagyon terveztem sose semmit. Csak szimplán bringáztam. Bárhova. Na kb ez lesz most is.
#173 Láncmosó folyadék (update)
tisztítás, láncmosás, update, infó, mi-a-helyzet2023 / Március
4 éve már annak, hogy megpróbáltam környezettudatosan láncot tisztítani. Akkor kb 5 évre saccoltam, hogy elegendő lesz a 500 ml mosófolyadékom. Ha így nézem, akkor most kellene az utolsó decinél járnom, ezzel szemben még ránézésre a felénél járok csak. Szóval nem rossz eredmény ez így. Pláne ebben a mai gazdasági helyzetben, amikor is mindennek felment az ára és bármit is pocsékolni luxusnak számít. Úgyhogy kb 4 évre még elegendő lesz a tisztító folyadékom. Juhé!

Egyébként nem mostam hetente a láncot, csak úgy random időközönként, amikor szükségesnek láttam éppen. Illetve a 2 ml-es adagot sem tudom, hogy tartottam-e. Azt is csak úgy érzésre adagoltam általában. De mindegy is, mert nem kell ennyire tudományosan megközelíteni a dolgot. Csak szimplán ésszerűen használom, ahogy kell és kész. (terepfüggő)

Kapcsolódó bejegyzés: Környezettudatosság
#172 Helyzetjelentés
hírek, helyzetjelentés, infó, mi történt2023 / Március


Tényleg igaz lett, hogy én bizony tavaszig rá se ülök már a bicajra. Ezáltal viszont olyan dologra lettem figyelmes, ami még sose volt nálam. Nevezetesen, hogy a falra akasztott bringámon por van. Mármint "szoba por". (mert egyébként kinti por az mindig van rajta). Szóval az ülés (khm, a nyereg!), a kormány és egyebeken látszik rendesen a benti por. Nos ez azért még sem annyira meglepő, mert itt most már lassan a 6 hónap is meglesz a bringán kivüli élményem.! :/ Az ez előtti években azért télen is bringáztam egy picit. Bár a 3 hónap szünet azért már volt máskor is.

Aztán a számítógépem is darabokban volt egy ideig. Ugyanis egy régi projektemet (ötletemet) valósítottam meg végre. (ez persze nagyon off-topik itt, de azért csak megemlítem. Itt egyébként egy belsőszerv átültetés történt egy új DIY házba. Amit meglepő módon vágódeszkákból mókoltam össze. ^^) Így sokkal kisebb és minimalistább lett az egész gép. - Kép róla itt.

Sajnos nagyon belustultam egyébként más téren is. :( Stílszerűen leeresztettem. A jó időt piszkosul várom már, mert ez így nagyon nem tetszik, ami van most nálam. De az akarás az végülis meg van természetesen, csak a tettek hiányoznak még. Ennek okait említettem már. (mostanában fáradtság, régebben egyéb teendők. Amiből végülis következik: időhiány a bringás dolgokra)

Csak hogy éreztessek pár dolgot, itt egy példa. Kb már fél éve van egy lassan eresztő defektem a kettes bicajomon és annyira "lusta" vagyok megszerelni, hogy inkább 2 naponta 100-at fújtatok bele a kis kézipumpámmal (ami kb 100 másodperc), mint hogy 1x egy 15-20 perc alatt kicseréljem a belsőt. :O Ez valahol nevetséges, de inkább már hatalmas lustaság.

De ahogy az idő enyhül, egyre inkább felkelek én is, és visszatérek a régi önmagamhoz. Mert eddig tényleg egy lusta macska voltam.
#171 Gumi-kérdés
külső, gumiköpeny, használat, csere, elmélkedés2023 / Január


Külső gumival való valós élettartam tapasztalatom nem sok van, vagy inkább szinte semmi, mert a kettes gépen is pl 25(!) éven át volt ugyanaz a gumiköpeny. És nemrég is csak azért cseréltem rajta, mert ellopták a komplett első kerekem. Így pótláskor hátra is vettem új gumit.

Szóval van egy pár 5 éves gumiköpenyem, ami hát valljuk be, azért már elég idősek(?), ha csupán csak az éveket nézem. Viszont, ha csak évi 2000 km-rel számolnék a vele legurult távot nézve, az meg már 10.000 km lenne minimum az 5 év alatt. És itt van hát a kérdés, hogy akkor most mi is van!? Cseréljem-e? Vagy nem-e? Mert a gyártók persze dobálóznak itt a több ezer kilométeres élettartammal, de azok mint tudjuk általában véve egy nagyon ideális adat lenne. Ezért utánanéztem, hogy az általam használt márkánál (schwalbe) mit is írnak. Az általános gumijuknál 2000-5000 km-ert írnak, a marathon jelzésűeknél meg 6000-12000 km van feltüntetve. A marathon plus-nál pedig több mint 10k km-t írnak. (Persze csak irányadó adatok ezek is) Ezek alapján én akkor az általános kategória lennék gondolom. Viszont, ha azt nézem, akkor jócskán túlteljesített, amit én használok. (smart sam, 2.6)

Más oldalak információit nézve pl 5000-8000 mérföldet is írnak cross-country kategóriánál. Tehát elég nagy a szórás, így ezeket az adatokat kb el is felejthetjük, mert úgy is a való élet mondja meg, hogy mikor csereérett egy gumi. - Ez a kopás dolog amúgy is ugye több dologtól függ, mint pl. a pilóta tömegétől, a guminyomástól, a hogyan (pl agresszívan) bicajozunktól, mennyi UV fényt kap (=tárolás), és a talaj típusától is. (+ egyéb tényezők még) Ami a nyomást illeti, nálam valahol a betonkemény és a hegymászósan alacsony között van. Pontos nyomás adatot nem tudok mondani, mert én érzésre (ujjakkal való osszenyomás, hehe) állapítom meg magamnak a megfelelő nyomást. De kb 2 bar körül lehet talán.

Ennyi év után nyilván már láthatóak az elhasználódás jelei (pl repedezett felület), de amúgy én még nem fogok szaladni ezt lecserélni az idén. Nekem nem tűnik vészesnek még a helyzet. Ami betudható annak is talán, hogy nem igazán durvulok a bringámmal és többet megyek földúton, mint aszfalton. (bár a különbség egyre inkább kevesebb, mert több túrám bicajúton és aszfalton történik javarészt) Jó, vannak kisebb repedések, futófelületi kopások (a hátsón ugye több valamivel), de kb ennyi. Úgy gondolom, hogy simán elbringázhatok még vele az idén vagy akár jövőre is. Ha pedig mégis lenne vele valami, szerintem ugyanilyet (vagy hasonlót) fogok venni újból.